Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πάλι τα ίδια..

Μείζον θέμα οι απώλειες των Ταμείων από το PSI
Απώλειες της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που διακατέχουν, αφού και αυτά θα συμμετάσχουν στο PSI.
Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία - πλην του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και του ΟΠΑΔ που δεν έχουν επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου - αυτή τη στιγμή κατέχουν ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, η ονομαστική αξία των οποίων διαμορφώνεται μετά την απομείωση του 53,5% στα 11 δισ. ευρώ. Εξ αυτών των 21 δισ., τα 7 αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία και τα υπόλοιπα 14 δισ. αποτελούν καταθέσεις των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία έχουν πλέον τοποθετηθεί σε κρατικό ελληνικό χρέος.
Πέραν αυτού, αν ασφαλιστικά ταμεία κάνουν χρήση ρέπος, δηλαδή
χρησιμοποιήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα για να αντλήσουν χρήματα μέσω δανεισμού από τις τράπεζες, τότε η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας. Προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια που προκύπτει μέσω του «haircut», ο νόμος της νέας δανειακής σύμβασης προβλέπει αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, είτε πρόκειται για ακίνητη περιουσία, είτε για μετοχές καταθέσεων είτε άλλους πόρους.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και των διοικητών όλων των Ταμείων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διεξοδικά λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την απομείωση της αξίας των ομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά απέναντι στη ρύθμιση διάκεινται το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ την κάθετη διαφωνία της εκφράζει η ΑΔΕΔΥ, η οποία ζητά εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων, διότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πάρει κάθε μέτρο για να αποτρέψει τη νέα ληστεία σε βάρος των Ταμείων», εννοώντας προφανώς κινητοποιήσεις ή/και προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Πηγή:  news.pathfinder

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου