Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία. 48ωρη απεργία

Kατεβάζουν ρολά οι φαρμακοποιοί
 Κατεβάζουν ρολά την Πέμπτη και την Παρασκευή τα φαρμακεία όλης της χώρας, πλην λεκανοπεδίου. Την συνέχιση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί Αθήνας - Πειραιά
Το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανακοίνωσε χθες την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, ωστόσο, αποφάσισαν χθες το βράδυ να μη συμμετάσχουν στην απεργία.

Συνεχίζουν, όμως, να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση σε έξι Ταμεία (ΤΑΠ -ΟΤΕ, Τράπεζας Πίστεως, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ και Δικηγόρων Αθηνών).
Στην κοινή γενική τους συνέλευση οι δύο Σύλλογοι αποφάσισαν ότι από τις 16 Μαρτίου το «εμπάργκο» θα επεκταθεί και στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εάν μέχρι τότε δεν εξοφλήσει τα χρέη του προς τους φαρμακοποιούς. Από την κινητοποίηση εξαιρούνται τα Ταμεία ΕΔΟΕΑΠ, ΤΥΠΕΤ και ΕΥΔΑΠ, τα οποία δεν έχουν οφειλές.
Με δυό γραμμες αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί της χώρας τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για το ωράριο και τη συνταγογράφηση
Με δυό γραμμες αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί της χώρας τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για το ωράριο και τη συνταγογράφηση
Στα αιτήματα ο Πανελλήνιος και οι μεγάλοι Σύλλογοι της Αττικής συγκλίνουν απολύτως, καθώς

διεκδικούν την εξόφληση των χρεών που έχουν τα Ταμεία προς τα μέλη τους και τα οποία ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν έχει εξοφλήσει ακόμη συνταγές ασφαλισμένων του, οι οποίες εκτελέστηκαν τον Απρίλιο του 2011.
Αντιδράσεις
Ο ΠΦΣ εκφράζει, επίσης, την αντίθεσή του στις διατάξεις
που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου. Το προεδρείο του Συλλόγου εκτιμά ότι οδηγούν σε υποβάθμιση της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους, η οποία προκαλείται από τη δραστική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αναφερόμενος στα χρέη των Ταμείων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήλωσε ότι ολόκληρο το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης στηρίζεται στην πίστωση που παρέχουν οι φαρμακοποιοί προς τα Ταμεία. Η πίστωση -σημειώνει- σταματά, με ευθύνη της πολιτείας, η οποία αποδυνάμωσε πλήρως τον υγιή κλάδο των φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, τα χρέη του παλαιού ΟΠΑΔ αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Οίκος Ναύτου έχει να πληρώσει από τον περασμένο Οκτώβριο.
Καταγγελία
«Στεγνώνει» η αγορά από φάρμακα
Σε σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά οδηγεί η οικονομική κρίση και οι επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση των σκευασμάτων.
Αυτό καταγγέλλει το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), εκτιμώντας ότι η αγορά φαρμάκου αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πολλές εταιρείες ζητούν άμεση εξόφληση των τιμολογίων για τα φάρμακα που παραδίδουν. Η πρακτική αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα χρέη των Ταμείων, «στεγνώνει» κυριολεκτικά την αγορά.
Το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων αποδίδεται στις επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εφαρμογής του εφαρμοστικού νόμου. Αφορούν, δε, τα περισσότερα φάρμακα με τιμή κάτω από 10 ευρώ, τα οποία πρόκειται να ανατιμηθούν.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου